صادرات کالا

بطور کلی به انتقال و ارسال كالا از سرزمینی به سرزمینی ديگر، صادرات کالا می‌گویند. صادرات کالا در زمینه توسعه اقتصادی نقش بسیار مهمی دارد و شناخت قوانین بین المللی و قوانین داخلی کشورهای وارد کننده کالا، بسیار مهم و ضروری است. شرکت بازرگانی گزدرازی در تمام پروسه صادرات کالا همراه شما خواهد بود تا با صرفه جویی در وقتتان، امور مربوط به کالای صادارتی شما براحتی انجام گیرد.

صادرات کالا

انتقال و ارسال كالا از یک کشور به کشوری ديگر را صادرات کالا می‌گویند . صادرات کالا در زمینه توسعه اقتصادی نقش بسیار مهمی دارد و شناخت قوانین بین المللی و قوانین داخلی کشورهای وارد کننده کالا، بسیار مهم و ضروری است. گروه تجاری هارمونی در تمام پروسه صادرات کالا همراه شما خواهد بود تا با صرفه جویی در وقتتان، امور مربوط به کالای صادارتی شما به سهولت انجام پذیرد .

 

انواع کالاهای صادراتی

کالاهای صادراتی را براساس مجوز صدورشان به سه دسته تقسیم می‌کنند:

کالاهای مجاز : کالاهایی که با رعایت قوانین، برای گذراندن مراحل گمرکی صادرات کالا به مجوز نیاز ندارند، نظیر گواهی بهداشت انسانی، ضوابط استاندارد دامی، نباتی و غیره را کالاهای صادراتی مجاز می‌نامند.

کالاهای مشروط : کالاهایی که برای صادرات آن‌ها نیاز به اخذ مجوز گمرک است، کالاهای مشروط هستند. در مورد این، بعد از موافقت وزارتخانه‌های مربوطه و ابلاغ آن توسط وزارت بازرگانی به گمرک، امکان صادرات کالا خواهد بود، اما نیازی به رجوع صادرکننده، به وزارتخانه برای گرفتن مجوز نخواهد بود.

کالاهای ممنوع الصدور : دسته آخر مربوط به کالاهایی است، که صادرات آن‌ها در هر کشور به دلایل و شرایط خاص یا تصویب برخی قوانین، ممنوع اعلام شده است و صادرات این کالاها مجاز نخواهد بود.

 

انواع صادرات کالا

صادرات کالا را به انواع مختلف تقسیم می‌کنند، که به شرح زیر خواهند بود:

صادرات قطعی

در این نوع صادرات، كالا به منظور فروش و يا مصرف، به خارج از قلمرو گمركي كشور صادر شده و نیازی به پرداخت حقوق گمركي، سود بازرگاني، عوارض و ماليات توسط شخص حقیقی یا حقوقی، نخواهد بود.

صادرات موقت

اگر صادرات کالا به منظور حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی باشد و در صورت فروش نرفتن کالا امکان بازگرداندن آن به گمرک مبدا توسط تاجر وجود داشته باشد به آن، صادرات موقت گفته می‌شود. در این صورت نیز به انجام پروسه گمرکی برای واردات این کالاها نیازی نیست. اما در صادرات کالا به صورت موقت، صادرکننده مبلغی را به عنوان سپرده به گمرک می‌دهد، که پس از رجوع کالا به گمرک مبدا، وجه سپرده بازگردانده خواهد شد.

صادرات کالا به روش مستقیم

وقتی یک شخص و یا یک شرکت صادرات کالا بدون واسطه، کالایی را به کشور مقصد صادر ‌کند، درواقع اقدام به صادرات کالا به روش مستقیم نموده و در این حالت، همه فرآیند صادرات کالا بر عهده‌ خود صادرکننده خواهد بود. از مزیت‌های صادرات کالا بطور مستقیم، کسب سود بیشتر خواهد بود (به عبارت دیگر هیچ شخص یا شرکت دیگری در سود شما شریک نخواهد شد).

از دیگر مزایای آن شکل گرفتن لینک‌ و ارتباطات تجاری است. با این روش بعد از مدتی، با افراد خارجی و داخلی زیادی در حوزه صادرات، ارتباط تجاری خواهید داشت. همچنین شما می‌توانید، تمام فرآیند صادرات کالا را از صفر تا صد بیاموزید. اما باید به این موارد نیز اشاره کنیم، که در روش مستقیم صادرات کالا نیاز به یک دپارتمان صادرات و استخدام نیروی انسانی دارید و نیز هزینه حضور در کشور خارجی و… را باید در نظر بگیرید، البته زمان بیشتری هم برای گذراندن مراحل صادرات کالا لازم است.

صادرات کالا به روش غیر مستقیم

در روش غیر مستقیم برای صادرات کالا از واسطه استفاده می‌کنند و با کمک گرفتن از شرکت‌های بازرگانی اقدام به صادرات نموده و در حقیقت پروسه صادرات را به شرکتی دیگر واگذار خواهند کرد. در این روش از انواع صادرات کالا، سود به دست آمده بین واسطه و صادرکننده تقسیم می‌گردد. در روش غیرمستقیم در صادرات کالا هزینه‌های صادراتی بسیار کاهش می‌یابد. همچنین می‌توانید از تجربیات افراد با سابقه در این امر، استفاده نمایید. از معایب این روش نیز عدم کنترل مستقیم بر قیمت، عدم تعامل مستقیم با مشتری و سود کمتر خواهد بود.

 

مراحل صادرات کالا

مراحل صادرات کالا به چند بخش کلی تقسیم می‌شوند، که در ادامه در مورد این مراحل بیشتر صحبت خواهیم کرد .

تعیین استراتژی

در مرحله اول باید جوانب کار به طور دقیق ارزیابی شده و مواردی همچون نیاز و آداب و رسوم کشورهای دریافت کننده، قیمت کالاها، قوانین صادراتی و… در نظر گرفته شود.

تشخیص نیاز بازار

جهت انتخاب بازار مناسب برای فروش کالای صادراتی خود، باید فروش کالای مد نظرتان را در بازار کشورهای گوناگون و مختلفی به خوبی بررسی کنید.

بازاریابی صادراتی

فروش کالای صادراتی در کشورهای خارجی نیاز به آشنایی با روش‌های مختلف بازاریابی و تبلیغاتی دارد.

آشنایی با فرآیند صادرات

معمولا در روند طی مراحل صادرات کالا باید فرد یا شرکت صادرات کالا مدارک زیر را اخذ نماید:

کارت بازرگانی معتبر به نام صادرکننده کالا

فاکتور فروش INVOICE یا پروفورما

فهرست عدل‌بندی

دریافت اظهارنامه گمرکی

دریافت بارنامه

دریافت گواهی مبدا

و…

دریافت کارت بازرگانی: برای هر نوع فعالیت تجاری بین‌المللی، به کارت بازرگانی در حوزه فعالیت خود نیاز خواهید داشت. بنابراین حتما قبل از انجام مراحل گمرکی صادرات کالا ،کارت بازرگانی خود را از سازمان مربوطه دریافت کنید.

پروفورما یا پیش فاکتور: بعد از مشخص شدن کشور دریافت کننده، صادرکننده کالا باید یک پیش فاکتور شامل اطلاعات قیمت، تعداد کالاها و… را به خریدار تحویل دهد.

قرارداد صادراتی: بعد از پیش فاکتور نوبت به امضای یک قرارداد دوطرفه و قانونی، توسط صادرکننده و خریدار خواهد رسید.

امور گمرکی: کلیه فعالیت‌های مربوط به گمرک، باید بوسیله صادرکننده انجام شود. این فعالیت‌ها شامل تعیین ارزش گمرکی کالا، عقد قراداد حمل و بیمه کالا، اخذ گواهی بازرسی کالا، صدور فاکتور و گواهی مبدا و ارسال کالا از گمرک کشور مبدا به کشور مقصد خواهد شد.

انتقال وجه: برای انتقال وجه در صادرات کالا معمولا از سیستم‌های بانکی و اعتبارات اسنادی یا صرافی‌های مجاز استفاده می‌کنند.

اظهارنامه کالای صادراتی

برای تنظیم اظهارنامه کالای صادراتی باید اطلاعاتی که در زیر لیست شده‌اند را ارائه دهید:

  • مشخصات خريدار
  • كشور مبدا
  • كشور دریافت کننده
  • مشخصات صادركننده كالا
  • مشخصات اظهاركننده كالا
  • شرايط معامله مطابق با قرارداد
  • مشخصات وسيله حمل و نقل در مبدا بارگيری
  • مشخصات كالا شامل نوع، تعداد، وزن، تعرفه گمرکی، مقدار و ارزش صادراتی براساس مدارک ارائه شده
  • مشخصات محموله، همچون تعداد و نوع بسته‌ها، ‌مقدار، علامت، وزن خالص و ناخالص آن
  • نام گمرك و شماره و مشخصات ثبت اظهارنامه در دفتر گمرك

صادرات کالا از ایران

معمولا تجارت با کشورهای همسایه برای هر کشوری، می‌تواند از پرسودترین تجارت‌ها محسوب شود. چراکه نزدیکی مرزها سبب کاهش هزینه‌ حمل و نقل خواهد شد. این موضوع کشورهای همسایه را به اصلی‌ترین مقصد صادرات کالا از ایران مبدل ساخته است. در صادرات سالیانه کشور ایران، صادرات کالا به کشورهای دبی، ترکیه، عمان، کویت، عراق و روسیه سهم زیادی دارند و صادرات کالا از ایران توسط راه‌های مختلف زمینی یا جاده‌ای، صادرات هوایی، مرزهای آبی، صادرات از مناطق آزاد و غیره انجام می‌گیرد.

برای مثال، به دلیل اینکه فاصله بنادر ایرانی تا کشور عراق کوتاه است، بیشترین محصولات صادراتی از ایران به این کشور، میوه صادراتی و تره‌بار خواهد بود، زیرا این مواد فاسد شدنی در زمان کوتاه آسیب نخواهند دید. انواع میوه صادراتی، انواع صیفی‌جات، سبزیجات، ادویه‌جات، خشکبار صادراتی و انواع گیاهان دارویی نیز عمده‌ترین کالاهای صادراتی به کشور روسیه بوده‌اند. همچنین بیشترین کالای صادراتی ایرانی به کشور عمان نیز برطبق آمار گمرک کشور ایران عبارتند از :

سوخت‌ هایی که منشا فسیلی دارند

انواع جانداران

محصولات سرامیکی

مواد معدنی مثل نمک و گوگرد، گچ و سیمان

محصولات مختلف کشاورزی

توتون و یا تنباکو

و…

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *